INTRODUCCIÓ

Per realitzar la travessia Lisboa- Santiago de Compostela varem intentar trobar informació a Internet mesos abans de la nostra sortida però  a la xarxa no hi ha gaire informació sobre ella. La web bàsica que ens va servir d’eix va ser: http://www.caminhoportugues.org. Gall portuguès- Fletxes grogues per a Santiago, blaves a FàtimaD’ella vam extreure  el camí fins a Fàtima (Caminho a Fátima, setas azuis), i altres informacions generals. Una altra bona web http://geocities.com/yosemite/forest/1286 que ens va subministrar molta informació complementaria, però recordem que està feta per caminants i per a caminants. Els ciclistes no podem oblidar que el camí Francès és un cas apart, especial, ,ja que  generalment la resta de camins que van a Santiago presenten alguna dificultat ciclable. Després de la nostra experiència el Camí l’hem dividit en cinc trams ben diferenciats:

1.- Des de Lisboa a Santarém; tot i que vam veure més d’una fletxa groga

(setas amarelas) i fletxes blaves que travessaven la complicada àrea metropolitana de Lisboa, aquestes desapareixien amb molta facilitat, no ens resultava còmode ni fiable seguir-les. Vam decidir fer aquell tram per carretera.

2.- Des de Santarém - Minde a Fàtima vam continuar fent carretera fins a 14 km abans d’arribar a Fàtima. En aquest punt vam agafar el Camí que està perfectament senyalitzat fins al mateix santuari de la Verge.

3.- De Fàtima- Ansiao- Coimbra, vam continuar per carreteres però a partir de Ansiao les setas amarelas ens convidaven a seguir-les. Així ho vam fer,  des de la plaça major de Ansiao les fletxes et fiquen al Camí. Va ser una il·lusió, un error, doncs les fletxes no eren constants i et perdies amb molta facilitat. Va haver-hi un moment que ens vam embardissar i no podíem anar ni endavant ni enrere, no vam punxar perquè vam agafar la bici a l’esquena, vam fer més d’un bucle i com avançàvem ben poc vam decidir agafar la carretera fins a Coimbra. Aquesta primera experiència de seguir el Camí va ser fallida.

4.-  De Coimbra a Oporto vam seguir el Camí tot el que vam poder, però a Santa Maria da Feira la pluja ens dificultar seguir-lo i vam agafar la carretera amb l’intensió de deixar-la enrere.

5.- Des de Porto a Santiago, el camí es normalitza. La freqüència de les fletxes grogues permeten seguir el Camí sense gaire dificultat, és molt difícil perdre’s i a més, trobes algun alberg que tampoc va malament . Per tant s’acaben els nervis i la obsessió de trobar les fletxes grogues difícils i es pot disfrutar molt més del Camí. El 90% d’aquest tram és totalment ciclable.

Cal no oblidar, que, pels portuguesos la carretera forma part del Camí, carreteres que generalment són poc transitades. Una altra qüestió és la entrada a Porto, que és una mica complicada tot i que la sortida és molt més fàcil.

Una altra virtut que ens regala aquest Camí és travessar diversitat de paisatges (sud-nord), l’amabilitat dels portuguesos, les vivències, la superació de les dificultats et faran gaudir d’una experiència única i singular. Finalment recordar que el segell en portuguès es diu carimbo, i no sempre és fàcil que tel segellessin la credencial, has d’anar a bars, gasolineres, restaurants, esglésies... Però sobretot no oblidar que l’experiència de la travessia durant uns dies, et fa oblidar les penúries mundanes, t’omple l’anima, fas amics, t’enriqueixes amb noves i inesperades experiències, .... es a dir, no te preu la vivència ...

Bon viatge colegues !!!!!!! 


a