RADAR METEOROLÒGIC
 
El radar (acrònim de Radio Detection and Range) opera enviant un senyal de pulsos electromagnètics i analitzant la part que torna reflectida per l'objecte. El senyal emès des de la unitat radar es troba en la zona de ràdio de la regió de les microones de l'espectre. En l'actualitat hi ha dos tipus bàsics de radar. El primer (radar convencional), s'utilitza des de 1950 i detecta la localització i extensió de les àrees amb precipitació i en determina la seva intensitat. Els nous radars Doppler detecten, a més el moviment de les gotes d'aigua que precipiten. El temps que empra el senyal emès per retornar s'utilitza per determinar la distància a què es troba l'àrea amb precipitació. La reflectivitat (o quantitat de potència reflectida cap a la unitat) proporciona informació addicional sobre la zona on s'ha reflectit el senyal, que permeten determinar el tipus i intensitat de precipitació en la zona. 

El radar meteorològic de Vallirana és propietat de la Universitat de Barcelona i s’utilitza conjuntament pel Servei de Meteorologia de Catalunya i Televisió de Catalunya que difon les seves imatges als espais d’informació meteorològica. 
 

Les imatges següents van enregistrar-se en el transcurs del projecte finançat per la Unió Europea DARTH (Desenvolupament de Tecnologia Avançada Radar Aplicada a la Hidrometeorologia, amb número de contracte ENVC4-CT96-0261) en el qual participa el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona.
 
13 de novembre de 1996

Imatge de velocitat radial. Es pot apreciar un camp de velocitat homogeni, on el vent bufa del nord-est, si bé prop del radar la direcció dominant és del nord-oest. Cal tenir present que en una imatge PPI com aquesta la distància al radar determina l'altura de cada punt de manera que els punts més propers corresponen a alçades menors. Per tant, en aquest cas, la direcció del nord-oest s'observa en els nivells més baixos. El canvi de direcció probablement pot associar-se a un efecte orogràfic, tenint en compte que el radar està situat al cim d'un turó. 
 

13 de novembre de 1996

Imatge del factor de reflectivitat on es mostra pluja de feble a moderada generalitzada al voltant del radar que s’estén cap al litoral. En general, els valors més elevats de reflectivitat corresponen a valors de precipitació més intensa. Alguns dels ecos provenen de muntanyes com els situats al sud-oest de Santa Coloma de Farners (corresponents al Montseny) o els que estan al sud de Manresa i nord-oest de Terrassa (corresponents a Montserrat).